Los materiales (Los hijos, 200)

SO_DOCS%2BLosMateriales

Un llarg pla seqüència en blanc i negre amb una figura anònima que es passeja en el precís punt en què una carretera es submergeix misteriosament dins un pantà. La textura de la fotografia i el lirisme de la imatge, accentuat per la climatologia adversa, ens fan pensar ràpidament en tota la filmografia d’Angelopoulos o Béla Tarr. Al final del pla, la realitat. Una veu en off afirma “Este es el plano más Angelopoulos que he hecho en la vida” i la figura torna en direcció a la càmera. Hem descobert que no estem contemplant una ficció metafísica grega sinó el pla descartat d’un hipotètic documental.

 

Aquest és el punt de partida de Los materiales el primer dispositiu documental en format llarg del col·lectiu Los Hijos. Els directors buscaven inicialment retratar en clau documental antropològic l’aparició anual de l’antic poble de Riaño sepultat per les aigües d’un embassament. Conscients de la dificultat de trobar una imatge fílmica d’aquest brigadoon lleonès, van optar per oferir un muntatge deconstruit amb les cares b del rodatge. En comptes de mostrar les restes del poble i els testimonis principals, opten per juxtaposar plans descartats, entrevistes que fan digressions sobre altres temes o imatges “crues” i amb so directe que registra els comentaris dels mateixos creadors. Comentaris que continuen aquest joc de deconstrucció de la informació.

 

Los materiales realitza una aproximació diferent al tema estudiat, busca un nou camí d’exploració del llenguatge documental a través de l’ús de materials d’enderrocament audiovisual. Los Hijos es proposen demostrar que qualsevol material és vàlid a l’hora d’explicar una història i que, fins i tot els més excèntrics, són capaços de validar aquella frase de Derrida on afirma que “no hi ha res fora de text”. I és que aquesta obra entra de ple en els postulats del deconstructivisme en convertir-se en un text que “adquireix un nou significat a la llum dels seus propis supòsits i absències”.

 

 

 

 

 

Anuncis